ADIK PINTAR MEMBACA -- MODUL ASAS MEMBACA LVL 1

Mendidik anak-anak kecil belajar membaca bukan satu tugas yang mudah!!! Jangan terpedaya dengan lambakan buku-buku di pasaran jika kita tidak tahu cara mengajar anak dengan betul.  Ada ibu bapa yang terpaksa mengajar anak-anak mereka berbulan-bulan lamanya walau pun perkataan asas .. KV + KV (konsonan vokal + konsonan vokal).. 

Yus telah membuat research drp banyak kaedah pembacaan dan insyaAllah, setelah menjalankan beberapa praktikal bersama anak-anak dan pelajar2  di E1418, paling cepat sebulan anak2 boleh membaca 2 suku kata.. paling lambat 3-4 bulan.. bergantung kepada keupayaan penerimaan mereka.

PALING PENTING... ASAS HURUF mesti wajid kenal.  


VOKAL --- mesti diperkenalkan bunyian vokal.. berikan contoh2 yang menarik utk anak2 mudah mengingat bunyi vokal tersebut.

KONSONAN .. juga mempunyai bunyi.. bunyikan setiap konsonan dengan 'e' di belakang..

b --------->>>  be  (be di dalam bunyi 'betik')
c --------->>>  ce  ... dan seterusnya..


Ok.. bila anak2 telah berjaya menguasai BUNYIAN VOKAL DAN KONSONAN.. maka bermulalah tugasan berikutnya.. iaitu gabungan konsonan dan vokal..


Modul ini menggunakan proses mengenal, mengecam, menghafal.. TOLONG jangan EJA.. pastikan anak2 anda benar2 mengenal setiap bunyi barulah dialih ke muka surat seterusnya..


Asas Konsonan + Vokal a (mulut dibuka utk bunyi ini)
Seterus.. sedikit latihan penulisan untuk menjana lebih ingatan anak-anak kita ini...
 Konsonan + Vokal 'i'....OK.. SELAMAT MENGAJAR.. 
(akan menyusul konsonan + vokal seterusnya)